√Āltal√°nos probl√©ma, hogy a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok gazd√°lkod√°sa nem √°tl√°that√≥. Az ELTE jogi kar√°n pert ind√≠tottunk, hogy kider√≠ts√ľk mire k√∂lti a p√©nz√©t a H√ĖK.

2012 √°prilis√°ban k√ľldt√ľk el az adatk√©rŇĎ levelet, amelyre elŇĎsz√∂r az ELTE Egyetemi H√ĖK eln√∂ke, Kalina Gergely v√°laszolt, azt firtatta, hogy kik vagyunk, mit akarunk √©s mi√©rt akarjuk egy√°ltal√°n. Mivel a k√∂z√©rdekŇĪ adatokat b√°rki, illetve mindenki megismerheti, ezekre a k√©rd√©sekre nem kellett v√°laszolnunk. Az √©rdemi elutas√≠t√°sra sem kellett sokat v√°rni: √°prilis 26-√°n v√°laszolt az ELTE rektora, Mezey Barna. Sajnos a k√©r√©seinket nem teljes√≠tette, egyed√ľl n√©h√°ny k√∂lts√©gvet√©st k√ľld√∂tt el (amelyeknek egy√©bk√©nt is kint kellene lennie a H√ĖK honlapj√°n). Az, hogy a H√ĖK mire k√∂lti a k√∂z√∂s p√©nzt, nyilv√°nval√≥an k√∂z√©rdekŇĪ adat: ilyen a tiszts√©gviselŇĎknek adott fizet√©s, vagy a G√≥lyat√°bor szervez√©si k√∂lts√©ge. A rektor √ļr elk√ľldte a 2009-es k√∂lts√©gvet√©st, de a H√ĖK tiszts√©gviselŇĎk fizet√©s√©rŇĎl, vagy a jutalomkeretrŇĎl nem ejtett sz√≥t. A H√ĖK-√∂s tiszts√©gviselŇĎk ugyanis fizet√©st kapnak munk√°juk√©rt, az eln√∂k p√©ld√°ul havonta kb 80 000 forintot. A jutalomkeretbŇĎl pedig az eln√∂k √©s egy aleln√∂k d√∂nt√©se alapj√°n, az Egyetem ellenjegyz√©s√©vel b√°rmely hallgat√≥ kaphat p√©nzt, k√∂z√∂ss√©gi munk√°j√°√©rt.

(F√∂ldv√°ri Kriszti√°n, az √ĀJK H√ĖK eln√∂ke 2011/2012-ben. Egyetlen adatk√©rŇĎ level√ľnkre sem v√°laszolt.)

M√°jusban √≠rtunk a Nemzeti Adatv√©delmi √©s Inform√°ci√≥szabads√°g Hat√≥s√°gnak, hogy mondjanak v√©lem√©nyt. Fordulhattunk volna r√∂gt√∂n b√≠r√≥s√°ghoz is, de a Hat√≥s√°g hamarabb d√∂nt√∂tt, valamint a fokozatoss√°got meg akartuk tartani. A Hat√≥s√°g eln√∂ke, P√©terfalvi Attila szeptember 4-√©n v√°laszolt √©s nek√ľnk adott igazat: felsz√≥l√≠totta az Egyetemet, hogy adj√°k ki az adatokat! A Hat√≥s√°g szerint: "Tekintettel arra, hogy feladatukat a H√ĖK alapszab√°lya hat√°rozza meg az eln√∂k, a v√°lasztm√°ny tagjai, a hivatalos lap fŇĎszerkesztŇĎje, illetve szerkesztŇĎs√©g√©nek tagjai, a k√ľld√∂ttgyŇĪl√©s, a v√°laszt√°si √©s az ellenŇĎrzŇĎ bizotts√°g tagjai a H√ĖK mint k√∂zfeladatot ell√°t√≥ szerv feladat- √©s hat√°sk√∂r√©ben elj√°r√≥ szem√©lyeknek minŇĎs√ľlnek, √≠gy az adatig√©nylŇĎ √°ltal k√©rt adatok k√∂z√©rdekbŇĎl nyilv√°nos adatnak minŇĎs√ľlnek az Infotv. 26. ¬ß (2) bekezd√©se alapj√°n."

Advertisement

Az Egyetem nem tett eleget a Hat√≥s√°g felsz√≥l√≠t√°s√°nak, ez√©rt tavaly decemberben b√≠r√≥s√°ghoz fordultunk. A perben a felperest a T√°rsas√°g a Szabads√°gjogok√©rt (TASZ) k√©pviseli, valamint beavatkoz√≥k√©nt a NAIH is r√©szt vesz a perben, ŇĎk is azt k√©rik, hogy az adatok legyenek nyilv√°nosak. Az elsŇĎ t√°rgyal√°son a b√≠r√≥s√°g hat√°sk√∂r√©nek hi√°ny√°t √°llap√≠totta meg, √°thelyezte a pert a FŇĎv√°rosi T√∂rv√©nysz√©kre. A k√∂vetkezŇĎ t√°rgyal√°s idŇĎpontja m√©g nincs ki√≠rva.

Tov√°bbi r√©szletek, az √∂sszes levelez√©s √©s a per eddigi √∂sszes anyaga el√©rhetŇĎ az ajkhokfigyelo.blogspot.com blogon.